Πολλά έχουν ειπωθεί το τελευταίο μήνα για τις συνεχείς και ουσιαστικές αλλαγές της Google στο κομμάτι του αλγόριθμου που επηρεάζει το SEO. Στο πλαίσιο αυτό και εξαιτίας μιας προχωρημένης συζήτησης με έναν εν δυνάμει πελάτη για υλοποίηση SEO, σκέφτηκα να αναφέρω σε ένα post ορισμένες βασικές ερωτήσεις που θα άξιζε να γνωρίζει ο SEO expert από τον πελάτη του. Κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις δεν είναι άμεσα συνδεδεμένες με το SEO campaign αλλά μπορεί να βοηθήσει τον SEO expert στην ανάπτυξη μιας στρατηγικής με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.
Ερωτήσεις
1. Ποιο είναι το αντικείμενο της επιχείρησής σας και πως θα την περιγράφατε.
Εννοείται πως μπορείς εύκολα να διακρίνεις το αντικείμενο της δουλειάς μεταξύ ενός γιατρού και ενός δικηγόρου ή εμπόρου. Το θέμα είναι να καταλάβεις, μέσα από τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσει ο πελάτης, αν πρόκειται για μια επιχείρηση που μπορεί να “τρέξει” στην online κοινότητα. Ποιό είναι το εύρος των περιοχών που μπορεί να εξυπηρετήσει. Ποια είναι η εμπειρία τους στη συγκεκριμένη αγορά.
2. Πως ταξινομείτε τις υπηρεσίες και τα προϊόντα σας;
Όσο πιο αναλυτική είναι η κατηγοριοποίηση τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι και η στρατηγική SEO που θα ακολουθηθεί.
3. Πως διαφοροποιήστε από τον ανταγωνισμό;
USP! Back to basics! Unique Selling Proposition. Διότι το SEO δεν παύει να είναι κομμάτι του Digital Marketing και το USP είναι μια σημαντική Marketing πληροφορία. Η διαφοροποίηση μπορεί να δώσει μια νέα niche αγορά και σε αυτή την κερδοφορία μιας επιχείρησης. Με την πληροφορία αυτή και την χρήση των εργαλείων της Google, ένας SEO expert μπορεί να “δει” τις περιοχές και τα δημογραφικά στοιχεία που θα ταίριαζε η κάθε κατηγορία.
4. Ποιος είναι ο μέσος όρος που χρειάζεται να επενδύσει ο επιχειρηματίας στην επικοινωνία για να κερδίσει έναν πελάτη;
Γνωρίζοντας το εύρος του budget που ξοδεύει ο πελάτης στην προώθηση των υπηρεσιών/προϊόντων θα βοηθήσει να κατανοήσουμε και ποιοι θα πρέπει να είναι οι αρχικοί/βασικοί στόχοι στην SEO καμπάνια.
5. Ποιο είναι το average lifetime value του πελάτη;
Εξίσου σημαντική πληροφορία, ειδικά αν συνδυαστεί με το κανάλι επικοινωνίας που έφερε τον πελάτη στην επιχείρηση. Ξέροντας αυτή την πληροφορία θα βοηθήσει στην βελτιστοποίηση της SEO καμπάνιας και στην επιβεβαίωση αν η στόχευση που θα κάνει ο SEO expert είναι για το σωστό audience.
6. Παλαιότερες εμπειρίες SEO;
Ένα παρθένο από SEO site είναι σίγουρο πως δεν έχει (ή έχει ελάχιστα) blackhat backlinks και το περιεχόμενο του δεν είναι ιδιαίτερα στοχευμένο. Όπως και να έχει, μια τέτοια πληροφορία βοηθάει τον SEO expert να προετοιμάσει καλύτερα την στρατηγική του και να μην εκπλαγεί από δυσάρεστα ευρήματα!
Εννοείται πως σε μια τέτοια ερώτηση θα πρέπει να λυθούν και απορίες όπως:
- Ποιός έκανε το SEO; Αν δηλαδή ήταν expert.
- Τι στρατηγική backlink ακολουθήθηκε; Ακόμη και blackhat να ήταν, καλό θα είναι να το γνωρίζουμε.
- Έχετε λάβει penalty από την google;
7. Το Site ελέγχεται από τους ίδιους ή Τρίτα μέρη;
Όταν θα έχει γίνει ο έλεγχος, η ανάλυση και εν τέλει η στρατηγική που θα ακολουθηθεί, οι αλλαγές στο web site θα πρέπει να είναι άμεσες ώστε σταδιακά να εμφανίζονται και τα αποτελέσματα των ενεργειών. Είναι καλό αυτό να γίνει ξεκάθαρο στην επιχείρηση ώστε οι SEO ενέργειες να έχουν προτεραιότητα στις όποιες άλλες web ενέργειες.
8. Ποιο είναι το budget για online advertising;
Είναι σημαντικό να ξέρουμε το budget που υπάρχει και σε συνδυασμό με το κόστος ανά πελάτη που είδαμε παραπάνω, να κατανοήσουμε πως μπορούμε να κινηθούμε. Το SEO δεν είναι μια οικονομική στρατηγική digital επικοινωνίας. Τα κέρδη του εμφανίζονται μετά και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από μια online advertising campaign. Επομένως, αν η επιχείρηση δαπανά 1000 με 1500 ευρώ το μήνα στο online advertising, μπορεί ένα μέρος αυτού του budget να γίνει επένδυση για SEO ενέργειες.
9. Πως διαχειρίζεστε τους λογαριασμούς στα Social Media;
Σήμερα, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα (Μικρομεσαίες & Μεγάλες) χρησιμοποιούν το Facebook για την ψηφιακή τους επικοινωνία. Τα Social Media δεν είναι όμως μόνο μια επιφανειακή επικοινωνία, αλλά και μια πολύ καλή πηγή εισόδου επισκεπτών στο site που θα βοηθήσει στο γενικότερο search ranking των μηχανών αναζήτησης. Από την απάντηση που θα λάβετε θα ξέρετε είτε με ποιον θα συνεργασθείτε για link building ενέργειες ή αν θα αναλάβετε και μια επιπλέον υπηρεσία, αυτή της διαχείρισης των social mediums λογαριασμών.
10. Συνεργάζεστε με κάποια PR εταιρεία;
“Μα τι σχέση έχει αυτό;” είναι η πιο συνηθισμένη απάντηση. Δεν είναι εύκολα κατανοητό πως η σχέση μιας PR ομάδας με ενέργειες off-site SEO μπορεί να δώσει επιπλέον (και σημαντική) κίνηση στο corporate site. Από την διοχέτευση ενός απλού Δελτίο Τύπου, μέχρι αφιέρωμα σε ένα κλαδικό web portal.
Tέλος, μια bonus ερώτηση θα ήταν “Πως μας βρήκατε;”. Θα είναι καλό να ξέρετε και εσείς τα αποτελέσματα των inbound & outbound SEO ενεργειών που κάνατε στο δικό σας site!
[hr align=”center”]
[team-member name=”Nicholas Zartaloudis” image=”http://www.cityneversleeps.eu/wp-content/uploads/2013/12/008-300×200.jpg” title=”Marketing Consultant, City Never Sleeps” social_twitter=”http://www.twitter.com/CNS_CC” social_facebook=”https://www.facebook.com/1CityNeverSleeps” social_linkedin=”http://gr.linkedin.com/in/nicholaszartaloudis/”]
Nicholas is an experienced Digital Marketing Professional. He is in the telecoms market the last 12 years. For full CV, please do not hesitate to visit his LinkedIn Page or contact us!
[/team-member]