Πόσο μακριά είμαστε από την επόμενη ουσιαστική αλλαγή του Marketing;
Η αλήθεια είναι πως δεν απέχουμε και πολύ. Η διαφήμιση ώς ένα από τις ενότητες του Marketing βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε μια διαρκής αναζήτηση. Σε αυτό βέβαια βοήθησε ιδιαίτερα το διαδικτυο και η εξέλιξη αυτού την τελευταία 20ετία. Ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια, η ανάπτυξη του online marketing και ιδιαίτερα του online advertising υποχρέωσε την “γερουσία” των μεγάλων διαφημιστικών εταιρειών είτε σε παραίτηση ή σε “συνθηκολόγηση”. Μεγάλο μέρος της διαφημισιτκής πίτας χάθηκε από τα παραδοσιακά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο) και πήγε σε online πλατφόρμες όπως Google Adwords, Facebook, Affiliate Marketing.
Τι θα γίνει όμως μέσα στην επόμενη 20ετία;
Radical Changes, λένε τα μεγάλα μυαλά της διαφήμισης. Η δύναμη και η εξέλιξη του κολοσσού Google μας δείχνει το δρόμο. Μέσα στον Αύγουστο η Google προχώρησε ένα βήμα παραπέρα από το gadget Google Glass, καταθέτοντας πατέντα για το σύστημα διαφήμισης μέσω του Google Glass!
Έτσι από το pay-per-click πήγε στο pay-per-gaze, και ουσιαστικά θα χρεώνει τους διαφημιζόμενους για τον αριθμό που οι χρήστες θα κοιτούν (κυριολεκτικά!) την διαφήμισή τους. ΟΚ! Μπορεί το Google Glass να μην έχει ακόμη την μαζική παραγωγή. Αυτό όμως δε σημαίνει πως η εταιρεία (και ο ανταγωνισμός) δε θα πρέπει να σχεδιάζουν τους τρόπους που θα επωφεληθεί η αγορά (και οι ίδιοι!)
Η πατέντα ορίζει πως η Google θα χρεώνει όταν η κόρη του ματιού θα μένει κεντραρισμένη στη διαφήμιση που θα εμφανίζεται και μάλιστα θα αξιολογεί αυτή τη διαφήμιση και με βάση το πόσο χρόνο ο χρήστης τη κοιτά.
Σε αυτό το σημείο ο Marketeer που τα βιβλία του ήταν η Βίβλος του Marketing πριν από μια δεκαετία, Philip Kotler, πρέπει να έχει δακρύσει από συγκίνηση. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο (λιγότερο από 10 χρόνια), το διαδίκτυο κατάφερε να ξεκλειδώσει τα πιο σημαντικά στοιχεία που αναζητά ένα Marketeer. Κατάφερε να μπεί σε ένα μεγάλο ποσοστό στο μυαλό, στη καρδιά και στην αισθητική του πελάτη. Πλέον όμως θα μπορεί να μπει, ίσως στο μεγιστό βαθμό. Να καταλαβαίνει την αίσθηση και την αντίδραση του πελάτη όταν κοιτά μια διαφήμιση.
Pay-per-Emotion
Όταν μιλάμε για την Google, μιλάμε για καινοτομία. Από το πόσο είδε κάποιος μια διαφήμιση θα προχωρήσουμε στο “για να τη δεις, σε ενδιέφερε”. Επομένως, αν η διαφήμιση έκανε τα μάτια σου να διασταλλούν, τότε το κόστος της διαφήμισης θα αυξηθεί. Διότι, με βάση την πατέντα, η διαστολή των ματιών συνδέεται με μια συναισθηματική αντίδραση όπως ενδιαφέρον, έκπληξη, κτλ
Σας ακούγεται υπερβολικό; Χμ! Για να πάμε μια 20ετία πίσω. Αν σας έλεγα πως ένα παραλληλόγραμμο (300×100 pixels) γράφικο θα μπορούσε να σας αυξήσει τις πωλήσεις κατα 15% θα με πιστεύατε; Δε νομίζω. Θα εξακολουθούσατε να μοιράζετε τα λεφτά σας σε τηλεοπτικά κανάλια και σε αμφιβόλου τηλεθέασης ώρες, επειδή ο διαφημιστής σας (που τρώει και ταΐζει τα μεγάλα μέσα) σας το είπε.
Πλέον τα κανάλια ζουν από ένα pretty bra, που κατα την άποψή μου δεν είναι και τόσο… pretty!
Sky is the limit λένε οι Αγγλοσάξωνες και με βρίσκουν σύμφωνο. Αν και εσείς ψάχνετε την ιδέα που θα κάνει το προϊόν σας από κοινό σε εντυπωσιακό, τότε επιβάλλεται να κάνετε click στο παρακάτω button…
[button link=”http://www.cityneversleeps.eu/contact” size=”large” newtab=”on”]Μια υπεροχη ιδεα για εσας![/button]
[hr align=”center”]
[team-member name=”Nicholas Zartaloudis” image=”http://www.cityneversleeps.eu/wp-content/uploads/2013/12/008-300×200.jpg” title=”Marketing Consultant, City Never Sleeps” social_twitter=”http://www.twitter.com/CNS_CC” social_facebook=”https://www.facebook.com/1CityNeverSleeps” social_linkedin=”http://gr.linkedin.com/in/nicholaszartaloudis/”]
Nicholas is an experienced Mobile and Online Marketing Professional. He is in the telecoms market the last 10years. For full CV, please do not hesitate to visit his LinkedIn Page
[/team-member]