Αρχικά ο τίτλος του post ήταν User Experience (UX) και τίποτε παραπάνω. Γράφοντας όμως αυτές τις πρώτες αράδες συνειδητοποίησα πως πιο πιθανό είναι να διαβάσει αυτό το κείμενα ένας ΙΤ ή Internet geek παρά ο απλός κόσμος. Εδώ δεν θέλω κάποιον που γνωρίζει, αλλά κάποιον που αναζητά το επόμενο βήμα στον τρόπο που θα προωθήσει την ιδέα του, το προϊόν του, την υπηρεσία του. Εδώ θέλω εσένα!
[row cols_nr=”2″]
[col size=”7″]
[quote]
Εδώ δεν θέλω κάποιον που γνωρίζει, αλλά κάποιον που αναζητά
[/quote]
[/col]
[col size=”5″]
Η εμπειρία ενός χρήστη είναι σίγουρα μια ιδιαίτερα γενική έννοια. Πήρα όμως την έμπνευση να γράψω αυτό το post από διάφορα στοιχεία που διαβάζω τον τελευταίο καιρό στον υπέροχο κόσμο του διαδικτύου
[/col]
[/row]
Λέξεις και εκφράσεις όπως “εποχή του content marketing”, “User Experience”, “καινοτομία” και άλλα παρόμοια που με κάνουν να νιώθω… μόνος και αποξενωμένος στην μικρή και ταλαίπωρη Ελλαδίτσα μας!
Ενώ σε χώρες που δεν έχει κολλήσει στο “μηδέν” η ανάπτυξη ασχολούνται με την επόμενη ημέρα και με το επόμενο μεγάλο στοίχημα. Το user experience λοιπόν ήταν, είναι και θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Όσοι οι Marketeers μένουμε μακριά από αυτό, τόσο και οι πελάτες μας θα χάνουν έδαφος.
Πριν συνεχίσω με έναν ορισμό (τον πιο ενδιαφέρον και ακριβή κατα την άποψή μου) του UX, σας καλώ να επισκεφθείτε την παρακάτω σελίδα… α! και να έχετε και το κινητό σας συνδεδεμένο με wireless… Έτοιμοι;
[row cols_nr=”2″]
[col size=”6″]
[/col]
[col size=”6″]
http://www.enjoyyourprivacy.com/
[/col]
[/row]
Δεν σας έχασα…;
Σας εντυπωσίασε; Μπήκατε στη διαδικασία να παίξετε; Νιώσατε μια έκπληξη που διαπιστώσατε πως δυο συσκευές κατάφεραν να επικοινωνήσουν και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση μεταξύ τους; Σας γοήτευσε;
Αν απαντήσατε σε όλα ναι, τότε είχατε μια πραγματικά θετική εμπειρία, ένα User Experience που μπορεί και να καταλήξει σε αγορά του προϊόντος (όχι δεν το διαφημίζω και όχι δεν παίρνω ποσοστά!).
User experience (UX)
Η εμπειρία του χρήστη είναι σαν μια ομπρέλα που μαζεύει από κάτω τις ορισμένες αρχές και με βάση αυτές τις αρχές ο χρήστης κατανοεί και ενεργεί είτε με τη συμμετοχή του ή με την αποστροφή του. Ανάλογα πάντα στο πόσο έχουν επηρεαστεί αυτές οι βασικές αρχές.
Ο Peter Boersma δημιούργησε ένα μοντέλο πάνω στο οποίο έχει ορίσει 6 βασικές αρχές (disciplines):
- Research
- Usability
- Information Architecture
- Interaction design
- Visual design
- Content
Με βάση τον βαθμό που έχει επηρεαστεί ο χρήστης σε μια ή σε όλες από αυτές τις αρχές, ενεργεί ανάλογα.
Δεν θα σας ταλαιπωρήσω όμως περισσότερο με μοντέλα και θεωρίες. Απλά ήθελα να έχουμε, στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας την έννοια του UX.
Το post έχει ως σκοπό να δείξει τις δυνατότητες και τη δυναμική του UX στις δικές μας εργασίες και στην αλληλεπίδρασή μας με τον καταναλωτή/πελάτη/συνεργάτη. Μια αλληλεπίδραση που θα φέρει χαμόγελα, ικανοποίηση και είτε μια αγορά ή μια θετική αντίληψη για το προϊόν/υπηρεσία/συνεργασία.
Η συμμετοχή λοιπόν του χρήστη είναι πολύ σημαντική και αυτό δεν είναι κάτι νέο. Με τη συμμετοχή και την θετική εμπειρία ο χρήστης σου στέλνει εκείνα τα μηνύματα που είτε θα σε διορθώσουν ή θα σε ικανοποιήσουν για το έργο που παράγεις. Είναι η αλληλεπίδραση που εν τέλει θα σε βγάλει κερδισμένο.
Τι κερδίζω;
Αυτή είναι μια συνηθισμένη ερώτηση. Ε! ορίστε και μια συνηθισμένη απάντηση: ΠΟΛΛΑ!
1. Πίστη!
Το λεγόμενο Customer Loyalty. Ναι! Αυτό που παλεύεις τις πρωινές ώρες να κερδίσεις με τα έξυπνα post που ανεβάζεις στο εταιρικό facebook page! Πρόσεχε όμως, διότι το facebook δεν είναι η εικόνα σου. Η ψηφιακή σου εικόνα είναι πολλά μαζί. Είναι κατα βάση η ιστοσελίδα σου. Επομένως αν ο χρήστης δεν έχει μια θετική εμπειρία από αυτή, το πιο πιθανό είναι να απορρίψει και την όποια άλλη επικοινωνία.
Στη συνέχεια είναι η παρουσία σου στα Social Media. Όχι, το facebook δεν είναι ΟΛΑ τα Social Media. Μπορεί να έχει μαζεμένo όλο τον κόσμο, μα τα καλύτερα παιδιά και τους πραγματικούς influencers θα τους βρεις, ανάλογα με το τι προσφέρεις, σε Twitter, Instagram, Youtube. Επομένως δώσε επιπλέον λόγους για μια θετική εμπειρία και μια ολοκληρωμένη επικοινωνία.
[icon name=”e-megaphone”] Μην ξεχνάς πως ο πιστός πελάτης είναι και ο καλύτερος πρεσβευτής της δουλειάς σου!
2. ROI
Return of Investment. Το θεωρείς περίεργο; Δεν είναι! Αν το site σου είναι λειτουργικό, με καθαρό και καλό περιεχόμενο, και αν στη τελική αφήσει ικανοποιημένο τον επισκέπτη… αυτός θα γυρίσει. Ως αποτέλεσμα θα έχεις την μεταβολή της “επίσκεψης” σε “αγορά” επομένως σε μια καλή απόδοση και επιστροφή της επένδυσης. Απλά: Built it and they will come!
3. Ικανοποίηση
Πολύ σημαντικό. Όχι μόνο η ικανοποίηση του πελάτη αλλά και η επιβεβαίωση ότι το σύστημα δουλεύει και εν τέλει αποδίδει.
Δεν φαίνονται αλληλένδετα, είναι αλληλένδετα και αρκεί μια σωστή κίνηση για να φέρουν αυτό το κομμάτι της ικανοποίησης πιο κοντά. Αρκεί μια θετική εμπειρία να δημιουργήσει ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων.
Εσείς πότε ήταν η τελευταία φορά που είχατε μια θετική εμπειρία κάνοντας μια επίσκεψη σε ένα site; Ποιά ήταν η αντίδρασή σας; Επιστρέψατε σε αυτό; Χρησιμοποιήσατε κάποια υπηρεσία; Αγοράσατε κάποιο προϊόν;
Αν ναί. Τότε γιατί δεν το κάνετε και στη δική σας επιχείρηση; Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να πετύχει!
[button link=”http://www.cityneversleeps.eu/contact” size=”medium” newtab=”on”]Επικοινωνια[/button]
[button link=”tel: 00306977653553″ size=”medium”]Click-to-call απο κινητο![/button]
[hr align=”center”]
[team-member name=”Nicholas Zartaloudis” image=”http://www.cityneversleeps.eu/wp-content/uploads/2013/12/008-300×200.jpg” title=”Marketing Consultant, City Never Sleeps” social_twitter=”http://www.twitter.com/CNS_CC” social_facebook=”https://www.facebook.com/1CityNeverSleeps” social_linkedin=”http://gr.linkedin.com/in/nicholaszartaloudis/”]
Nicholas is an experienced Mobile and Online Marketing Professional. He is in the telecoms market the last 10years. For full CV, please do not hesitate to visit his LinkedIn Page
[/team-member]
*: Η βασική φωτογραφία υπάρχει στη σελίδα: http://www.innolance.com/blog/user-experience